Bij ons kies je zelf de soort kano’s

Wij merken dat het soms wat lastig is om te beslissen voor welke kano’s je het beste kunt kiezen. Om je vooraf al een beetje op weg te helpen hebben we hieronder ons kano aanbod beschreven. Natuurlijk met enkele opmerkingen waar je rekening mee kunt houden bij je keuze.

Voor een leuke kanotocht is goed materiaal belangrijk. Daarom gebruiken wij enkel kano’s en peddels van A-merken als Prijon en Old Town. Als je bij ons komt kanovaren heb je de keuze uit twee soorten kano’s:

Eenpersoonskano / kajak

open Canadese kano

Zie hier onder voor foto’s en meer informatie over onze kano’s

Eenpersoonskano / kajak

De eenpersoonskano’s zijn, zoals de naam al zegt, geschikt voor één persoon. Hiervoor krijg je één peddel mee met aan beide kanten een blad om mee te kunnen peddelen. Om veiligheidsredenen beschikken onze eenpersoonskano’s / kajaks niet over een spatzeil.

Minimum leeftijd

Voor het varen in een eenpersoonskano hanteren wij een minimum leeftijd van ongeveer 12 jaar aan. Kleine kinderen zullen niet goed kunnen peddelen in een kajak doordat hun ellebogen dan tegen de rand van de kajak kunnen komen en ze de peddel niet gemakkelijk in het water kunnen steken. Dit maakt het varen een stuk intensiever. Ben je wat groter, dan is dit geen probleem!

Open Canadese kano

Onze open Canadese kano’s hebben ruimte voor 2, 3 of zelfs 4 personen, afhankelijk van de grootte en het gewicht van iedereen. Voor deze kano’s geldt een maximumgewicht van 180 kilogram per kano. Voor- en achterin de kano is een zitplaats, en in het midden van de kano zit een plankje van ongeveer 80 cm breedte waar eventueel een 3e (en 4e) persoon plaats kan nemen. Dit plankje zit iets hoger dan de andere twee zitplaatsen, waardoor deze plaats enkel geschikt is voor (jonge) kinderen. Zou je hier een volwassene neerzetten, dan vergroot dit de kans van omslaan.

Voor wie geschikt? 

De Canadese kano’s zijn dus geschikt voor 2 volwassenen, of 2 volwassenen en 1 of 2 kinderen (5-6 jaar), of 3 kinderen. Let er hierbij wel op dat begeleiding van een volwassene is verplicht en dat kinderen dus niet zelfstandig een tocht mogen komen varen.

Peddels

Per kano krijg je 2 peddels mee. Deze peddels hebben aan één kant een blad om mee te peddelen. Ook wanneer je met 3 of zelfs 4 personen in een kano zit, krijg je 2 peddels mee. De taken zullen dus verdeeld moeten worden. De stuurman zit achterin en zal hierdoor het ‘meeste’ werk moeten doen.

Kano instructie voor vertrek

Natuurlijk ga je goed voorbereid op pad. Hier hoort een korte, maar duidelijke instructie bij. Deze krijg je van een van onze ervaren instructeurs bij de kano opstapplaats. Onder andere de peddeltechniek, de makkelijkste manier van in- en uitstappen en het milieu komen aan bod. Zo ga je met een gerust hart het water op.

Twijfels over de keuze van kano’s?

Heb je bovenstaande toelichting op onze kano’s gelezen en twijfel je toch nog over je keuze? Kies dan met je groep(je) voor zowel eenpersoonskano’s als open Canadese kano’s. Onderweg even wisselen is namelijk geen probleem! Zo kan iedereen in beide kano’s varen en kan er worden gewisseld als iemand bijvoorbeeld vermoeid raakt. Je kan ons natuurlijk ook gewoon even een mailtje sturen of bellen en dan helpen we je graag met het maken van een juiste keuze.

Ben je er al wel uit? Reserveer dan hier.

Welke kano’s kan je het beste kiezen?

Gaan er kinderen mee? We raden je dan aan om te kiezen voor de open Canadese kano’s. Reden hiervoor is dat deze gemakkelijk te besturen zijn. Bovendien kost het weinig kracht om deze kano's in beweging te krijgen. Wat je ook kunt doen is een combinatie van eenpersoonskano's en open Canadese kano's. Onderweg kan je onderling altijd een keertje wisselen van kano. Let ook op de minimum leeftijd voor het varen in een kajak. Korte of lange kanotocht? Bij het kanoën vanaf Neerpelt, raden we je aan om in ieder geval 1 open Canadese kano te boeken. Gezien de lengte van de tocht kan het fijn zijn om onderweg een paar keer te kunnen wisselen van kano. Het varen in een eenpersoonskano is namelijk wat lastiger en intensiever.

Kanoën

Bij ons kan je kiezen uit twee mooie kanotochten. Zo hebben we een tocht met een lengte van 8 kilometer vanaf Borkel of je kunt komen kanoën vanaf Neerpelt. Dit is een tocht met een lengte van 16 kilometer. Heb je een keuze gemaakt voor een kanotocht en weet je in welke kano je graag komt varen? Reserveer dan je kanotocht via onderstaande knop.