FAQ

Zin in een mooie kanotocht? Maar is je iets nog niet helemaal duidelijk? Uit welke kano’s en kanotochten je kunt kiezen en word je eigenlijk nat van het kanovaren?

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot het kanovaren bij kano verhuur Valkenswaard.

Staat je vraag er niet tussen? Onze medewerkers helpen je graag en zijn per mail te bereiken via info@kanoverhuurvalkenswaard.nl of telefonisch op 040-2042593.

Do you want to read the information/FAQ about the canoe trips in English? Click here.

Wat voor soort kano's verhuren jullie?

Bij ons kun je kiezen uit eenpersoons kano’s en open Canadese kano’s.

De 1-persoonskano’s ook wel kajaks genoemd, zijn geschikt voor 1 persoon. Hiervoor hanteren we een minimum leeftijd van 11-12 jaar. Het varen in een kajak is wat lastiger en intensiever dan in een open Canadese kano doordat de kajak gemakkelijk stuurt en het rechthouden van de kajak meer kracht kost.

De open Canadese kano’s zijn geschikt voor 2 tot 4 personen, afhankelijk van de grootte en het gewicht van deze personen. De kano’s hebben voor- en achterin de kano een zitplaats en in het midden van de kano een plankje van ongeveer 80cm breedte voor een eventuele 3 (en 4e) persoon. Per Canadese kano hanteren we een maximum gewicht van 180kg. Wanneer dit gewicht wordt overschreden, verhoogt dit de kans tot omslaan doordat de kano dieper in het water ligt.

Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 kleine kinderen (4-6 jr), of 3 jongeren. Per kano krijg je 2 peddels mee.

Wat is de minimale leeftijd om te mogen kanovaren?

Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn. Indien de kinderen bij volwassenen in een kano stappen, dienen zij gedurende de hele tocht zelfstandig rechtop te kunnen zitten (2-2,5 uur voor de korte tocht, 4,5 uur voor de lange tocht).

Wij hebben diverse maten zwemvesten gratis ter beschikking. Deze zijn verplicht voor personen die geen zwemdiploma hebben.

Uit welke tochten kunnen wij kiezen?

Bij ons kun je kiezen uit de volgende twee tochten:

Kanotocht vanaf Borkel: deze mooie tocht is ongeveer 8 kilometer en hiermee goed voor zo’n 2-2,5 uur. Ideaal voor gezinnen of een gezellig middagje op het water.

Na ongeveer 20 minuten varen kom je langs Restaurant de Zwaan in Borkel, waar je eventueel uit kunt stappen voor een hapje en/of een drankje. Daarna kom je nog 2 picknickplaatsen tegen. Mocht je hier iets willen nuttigen dan dien je dit zelf mee te nemen.

Kanotocht vanaf Neerpelt (België): deze tocht is ideaal voor de sportievere kanovaarder. Met een lengte van ongeveer 15 kilometer is deze tocht goed voor zo’n 4-4,5 uur kanoplezier.

Is het de eerste keer dat je in een kano vaart? Dan is het wellicht verstandig om eerst eens de korte tocht te proberen. Zeker wanneer je de tocht in een kajak wilt varen en dit nog niet eerder heeft gedaan. Het is uiteraard ook mogelijk om binnen je gezelschap zowel kajaks als open Canadese kano’s te huren en onderweg onderling van kano’s te wisselen.

Na ongeveer 2-2,5 uur kom je langs Restaurant de Zwaan in Borkel, waar je eventueel uit kunt stappen voor een hapje en/of een drankje. Daarna kom je nog 2 picknickplaatsen tegen. Mocht je hier iets willen nuttigen dan dien je dit zelf mee te nemen.

 

Word ik nat tijdens het kanovaren?

Wanneer je niet gek doet, zul je zeker niet omslaan! Uiteraard bestaat er wel de mogelijkheid om nat te worden doordat je water in de boot schept tijdens het peddelen of doordat je, expres of per ongeluk, omslaat.

Blijf laag en in het midden van de boot om zo stabiel mogelijk te blijven. Dit geldt bij het in- en uitstappen maar ook gedurende de kanotocht.

Mocht je tijdens het varen tocht omslaan, geen paniek. De Dommel is maximaal zo’n 1-1,5 meter diep waardoor je vrijwel overal kunt staan. Til de boot even op de kant en leg hem op z’n kop zodat het water er uit kan. Leg de boot daarna weer in het water en stap voorzichtig in. Blijf wederom laag en in het midden van de boot. Op deze manier ben je het meest stabiel. Bij het uitstappen kan er één van jullie uitstappen en vervolgens de kano recht houden voor de rest.

Wij raden aan om voor de zekerheid een extra setje kleding mee te nemen. Deze kun je het beste in de auto laten liggen of in een spatwaterdichte ton doen. Deze zijn bij ons te huur.

Hebben jullie kluisjes?

Wij hebben een aantal kluisjes. Hiervoor vragen wij € 2,00 huur en € 10,00 contante borg. Ook zijn er spat waterdichte tonnen te huur voor waardevolle spullen.

Is er de mogelijkheid om me om te kleden of te douchen?

Jazeker! Bij ons in ’t Boothuys hebben wij kleedruimtes en douches beschikbaar. Het adres van ’t Boothuys is Molenstraat 203a te Valkenswaard. Dit ligt op ongeveer 300 meter lopen vanaf het eindpunt van de kanotocht. Hier ben je ook van harte welkom voor een kopje koffie of iets fris! De kinderen kunnen hier nog lekker spelen in de speelweide met o.a. airtrampoline, springkussen en voetbalveldje.

Onze kleedkamers en douches zijn in verband met het corona virus per direct gesloten.

Kan ik op elk gewenst tijdstip vertrekken?

In het hoogseizoen tussen april en september kun je elk heel uur tussen 10.00 en 15.00 uur instappen voor de korte tocht vanaf Borkel. Doordeweeks varen we standaard om 11 uur en 14 uur en in de weekenden tussen 10 en 15 uur elk hele uur. De lange tocht vanaf Neerpelt is in de weekenden om 10 en 11 uur mogelijk en doordeweeks om 11 uur.

Tussen oktober en april kan er ook gewoon gevaren worden mits de waterstand dit toelaat! We vertrekken dan niet meer standaard elk heel uur, maar slechts op enkele tijdstippen. Reserveren is verplicht.

Moet ik vooraf reserveren?

Het is niet verplicht om vooraf te reserveren. Je mag ook zonder reservering gewoon komen kanovaren. Wel bestaat er dan de kans dat het gewenste tijdstip vol zit waardoor je even zal moeten wachten. Door vooraf te reserveren ben je er zeker van dat je op het gewenste tijdstip kunt vertrekken.

In de winterperiode november t/m maart is het verplicht om te reserveren voor een kanotocht.

Klik hier om direct een kanotocht online reserveren.

 

Waar moet ik verzamelen?

De verzamel locatie voor onze kanotochten is altijd in Valkenswaard bij ’t Boothuys van Rofra op Molenstraat 203a te Valkenswaard. Gelieve 15 minuten voor aanvang te melden op de verzamel locatie. Hier zal je worden ingeschreven en kun je de betaling voldoen, mits deze nog niet is voldaan.

Varen we met anderen mensen samen of zelfstandig?

Iedereen verzamelt in Valkenswaard. Vanaf hier brengen wij jullie met de bus elk heel uur naar de gewenste opstapplaats in Borkel of Neerpelt. Op de opstapplaats krijg je gezamenlijk een korte, maar duidelijke uitleg over het kanovaren. Vervolgens helpt de instructeur iedereen op het water en vaar je zelfstandig de tocht.

Kan ik mijn reservering bij slecht weer kosteloos annuleren?

Het is bij Kanoverhuur Valkenswaard mogelijk om een gemaakte kanoreservering bij slecht weer kosteloos te verzetten. Let wel: dit dient op de dag zelf telefonisch doorgegeven te worden en is enkel kosteloos in geval van slecht weer op de dag zelf (uitzonderingen daar gelaten). Annuleren op basis van een eerdere weersvoorspelling is niet mogelijk.
Het is bovendien mogelijk om een slecht weer optie af te sluiten zodat je er zeker van bent dat er een alternatief programma voor jullie wordt vrij gehouden.

Mag mijn hond mee tijdens het kanovaren?

Honden zijn toegestaan bij ons. Honden mogen mee in de kano. Hiervoor moet je wel een open Canadese kano huren. In de bus (tijdens het vervoer naar de gewenste opstapplaats) dient de hond aangelijnd te zijn, in de kano mag de hond los.

Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.